De Ondernemer

Je wilt een ondernemersplan schrijven. Jouw motivatie om ondernemer te worden is dan heel belangrijk. Wat maakt je enthousiast? Hoe is het met je thuissituatie? Staan je partner, kinderen achter je plannen?
Start je voor jezelf omdat je ontslagen bent, schrijf dat gerust in je ondernemingsplan. Financiers kijken met een scherp oog naar de persoon van de ondernemer. Ben je een doorzetter? Ga je niet bij de pakken neerzitten na je ontslag? Ben je een beetje eigenzinnig, of is dit bedrijfsidee geboren onder borrelpraat met vrienden? In onze ondernemingsplan software kun je in de management samenvatting prima aangeven wat je met dit plan wilt onderzoeken. Zijn er nog belemmeringen voor de start van je bedrijf? Vermeld dat ook hierin. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je nog rekening moet houden met een concurrentiebeding van je vorige werkgever.

Niemand is een perfecte ondernemer. Jij dus ook niet. Dat is geen bezwaar, zolang je je daarvan bewust bent. In de ondernemingsplan software beschrijf je dat eerlijk en onderbouw je dat. Let op: je ondernemingsplan maakt indruk als eruit blijkt dat je serieus hebt nagedacht over je capaciteiten -en daar consequenties uit trekt. Je kunt online verschillende tests doen om je ondernemingskwaliteiten te testen. Belangrijker nog…..deze tests geven ook advies hoe je die kwaliteiten het beste kunt aanvullen of verbeteren!

E-Scan Ondernemerstest is ontwikkeld door Nederlandse wetenschappers. Doe de E-scan op  http://ondernemerwijzer.nl.
of doe een ondernemerstest op https://extra.abnamro.nl/startersscan/go. Hierbij staat niet vermeld door wie de test is ontwikkeld.

Gegevens Ondernemer
Je gaat een ondernemersplan schrijven. Besef dan dat jouw persoonlijke gegevens voor een belangrijk gedeelte bepalend zijn voor het succes van je onderneming. Beslist vermelden:
Naam, adres, postcode en woonplaats, telefoonnummer/faxnummer, GSM-nummer,
e-mailadres, geboortedatum/nationaliteit, burgerlijke staat, kinderen.

Heb je financiering nodig?
Vermeld dan in de ondernemingsplan software ook de naam en geboortedatum van je partner, geef aan of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of onder huwelijkse voorwaarden (huwelijk), of dat je een samenlevingsovereenkomst hebt (samenwonen).
Welke gegevens zijn nog meer belangrijk als je een ondernemersplan gaat schrijven?

Opleiding/cursussen
Opleidingen of cursussen die je gedaan hebt na de lagere school. Vermeld het tijdvak waarin je de opleiding of cursus hebt gedaan, welke opleiding/cursus je hebt gedaan en op welke school of opleidingsinstituut. Verder is ook belangrijk of je een diploma hebt behaald of een certificaat het gekregen.

Praktijkervaring/werkervaring
Vermeld de praktische ervaring die je hebt (als stagiair, in loondienst, of als zelfstandig ondernemer). Vermeld ook in welke branche je ervaring hebt. Heb je niet zoveel ervaring in loondienst, maar heb je wel vrijwilligerswerk gedaan? Vermeld dit dan ook.

Tip 1
Begin je een bedrijf nadat je van school komt, of tijdens je studie? Vermeld dan in je ondernemingsplan welke baantjes je tijdens je studie hebt gehad. Ben je leider bij scouting? Ben je vrijwilliger in een kerkelijke club? Werk je als vrijwilliger met kinderen of gehandicapten? Vermeld dit! Hieruit blijkt je werklust, betrokkenheid, doorzettingsvermogen. Dit zijn allemaal eigenschappen die een ondernemer goed van pas komen. In onze ondernemingsplan software zie je voorbeelden van andere ondernemers en krijg je een idee wat jij hier kunt opschrijven.

Tip 2
Heb je als arbeidsgehandicapte langere tijd niet aan het arbeidsproces deelgenomen, maar heb je wel vrijwilligerswerk gedaan? Je gaat een ondernemersplan schrijven, dus …vermeld dit dan! Ook hieruit blijkt je doorzettingsvermogen en toon je aan dat je iemand bent die niet aan de kant blijft zitten. Je neemt het heft in eigen hand.

Tip 3
Ben je een tijdje homemanager geweest omdat je voor de opvoeding van de kinderen wilde zorgen? Was je toen leesouder, maakte je de schoolkrant, of zat je in de ouderraad?  Maak hiervan melding.

Persoonlijke kwaliteiten ondernemer
Prima, je gaat een ondernemersplan schrijven. Je persoonlijke sterktes en zwaktes die van belang zijn voor je bedrijf vermeld je in onze ondernemingsplansoftware onder bedrijf en product. Zwakheden benoemen is niet zwak. Integendeel: de ondernemer die zijn zwakke kanten kent, zal ervoor zorgen dat hij zich op die punten verbetert of dat anderen ze compenseren. In onze ondernemingsplan software zie je een drop down menu met voorbeelden van sterke en zwakke punten van ondernemers/bedrijven. Maak hieruit je keuze, zoals bijvoorbeeld:
Sterk Zwak
enthousiasme ongeduld
productkennis           niet genoeg marktkennis
opleiding slecht in administratie
doorzettingsvermogen  
managementervaring                                  
commerciële ervaring  


Belangrijk: het is niet erg om ‘zwak’ te zijn in bepaalde ondernemerskwaliteiten. Geef wel aan in je ondernemingsplan hoe je dat denkt te verbeteren. In onze software doe je dat onder SWOT en kun je voorbeelden bekijken van andere ondernemers.
Vragen? Neem contact op met een medewerker van JouwOnderneming.