Hulp en ondersteuning-Veel gestelde vragen

En besluit ik de software aan te schaffen blijven dan de ingevoerde gegevens in de trial gewoon staan?
Ja alle gegevens die je hebt ingevoerd in de trial blijven gewoon staan als je de software activeert.
 
Ik heb de trial gedownload om een bedrijfsplan te schrijven, nu vul ik alles in en kan ik dan een voorbeeld zien hoe het eruit komt te zien?
Klik je op het printicoon in het programma dan zie je in het scherm dat dan verschijnt de naam van een printer ingevuld staan. Vervang de printernaam door de naam van een pdf printer en klik op afdrukken. Het programma maakt dan een pdf file aan die je kunt bekijken.
 
Wij hebben uw software aangeschaft en deze geïnstalleerd op een vaste computer geïnstalleerd. Graag willen wij deze ook op onze laptop installeren. is dit mogelijk ?
Het is niet mogelijk om een en dezelfde licentie te gebruiken op pc en laptop. We verlenen klanten € 10 korting als ze een 2e licentie kopen. Deze 2e licentie kost je dan  € 19,95 exclusief btw. Bij de aanschaf betaal je de volledige prijs en zodra de bestelling bij ons binnenkomt storten wij € 12,10 (€10 + btw) retour op je rekening.
 
Ik ben een starter en vraag mij af of in uw software ook de belastingtechnische voordeeltjes worden verwerkt (startersaftrek, zelfstandige aftrek, meewerkaftrek etc). Ik wil namelijk graag een zo duidelijk mogelijk beeld krijgen wat ik in het eerste jaar kan verwachten.
Vorige versies van onze software berekenden altijd de belasting die je over de winstprognose verschuldigd was. Een aantal klanten vond dit geen toegevoegde waarde hebben en daarom hebben we dit onderdeel eruit gehaald en onze software goedkoper gemaakt. Wil je deze gegevens graag berekend hebben, dan bieden wij je dit als gratis service als je ons alle gegevens aanlevert die we hiervoor nodig hebben.
 
Waar vind ik kengetallen als solvabiliteit en rentabiliteit?
Het kengetal solvabiliteit staat onderaan de financieringsbegroting (rekenmodules, financiering). Je vindt geen kengetal voor rentabiliteit, omdat we hiervoor dan 3 kengetallen zouden moeten berekenen, namelijk de rentabiliteit over het eigen vermogen, over het vreemd vermogen en over het totale vermogen. Onze software wordt ook gebruikt binnen het onderwijs. Studenten moeten deze kengetallen zelf kunnen berekenen, vandaar dat wij ervoor gekozen hebben deze kengetallen niet op te nemen.

Ik heb een beginbalans nodig voor de bank en deze zit niet in de software. Hoe los ik dat op?
Deze nieuwe versie van onze software hebben we op verzoek van onze klanten eenvoudiger gemaakt en bevat inderdaad geen beginbalans meer. Je hebt een investeringsbegroting (rekenmodules, investering) gemaakt en daarin heb je aangegeven welke bedrijfsmiddelen je moet aanschaffen en welke bedrijfsmiddelen je al met eigen vermogen hebt gekocht. Maak je de financieringsbegroting (rekenmodules, financiering), dan zie je dat daar al het bedrag is ingevuld van alles wat jij al zelf hebt geïnvesteerd. Hier geef je ook aan welk bedrag aan eigen geld je kunt inbrengen en welk bedrag je nog moet lenen. De investeringsbegroting en de financieringsbegroting zouden dus voor een bank, of financier voldoende moeten zijn. Gaat een bank hiermee niet akkoord, stuur ons dan even deze gegevens, dan maken wij voor jou hieruit de beginbalans.
 
Print ik het hele plan, dan zitten er op sommige plaatsen veel meer witregels, dan op andere. Hoe kan ik dat voorkomen?
In het printprogramma hebben wij standaard tussen de verschillende hoofdstukken en koppen 2 witregels ingeprogrammeerd. De extra witregels kunnen ontstaan, doordat je een paar keer op enter hebt gedrukt achter een tekstblok dat je hebt ingevoerd. Je kunt extra witregels in het geprinte plan voorkomen, door met de cursor achter elk tekstblok te gaan staan en een paar keer op delete te drukken.
 
Een tekst die ik kopieer uit Word naar het programma krijgt allemaal rare leestekens. Wat kan ik hieraan doen?
Het handigst is om een tekst uit Word te kopiëren naar het kladblok van Microsoft Office. Op dat moment wordt alle opmaak gewist. Dan kopieer je de tekst uit het kladblok naar je programma. Alle leestekens, trema's, e.d. blijven dan behouden. Je moet dan wel de opmaak (onderstrepen, vetgedrukt, schuingedrukt) herstellen. Dit doe je door de tekst te selecteren. Klik dan op de rechtermuisknop en kies voor stijl.
 
Na de installatie start het programma niet op. Hoe kan dat?
Controleer op de gebruikersnaam  gebruiker is. Vaak neemt het systeem de naam over van degene van wie de computer is. Wis die naam en maak er gebruiker van. Het wachtwoord is eveneens gebruiker. Dit wachtwoord kun je wijzigen.

Hoe kan ik het ondernemingsplan het beste invullen?

Het beste kun je beginnen met de tekstmodules van het ondernemingsplan tot en met alle onderdelen van marketing. Dan ga je verder met de rekenmodules omzet. Lees ook in ieder scherm de uitleg.

Ik heb een ondernemerstest gemaakt. Kan ik die importeren in dit plan?
Nee dat kan niet. Voeg deze test toe als bijlage en vermeld dit in de tekstmodules, bijlagen. Heb je financiering nodig dan is het zeker handig om als startende ondernemer deze test bij te voegen om zodoende financiers een indruk te geven van jou als ondernemer.
 
Ik heb van de Belastingdienst nog geen bericht ontvangen wanneer ik btw moet afdragen. Wat kan ik nu het beste aangeven in dit plan?
De termijn van de btw-afdracht geef je aan in de rekenmodules, omzet en inkoop. Met de termijn die je hier aangeeft, bepaalt het programma op welke plaats in de liquiditeitsbegroting de afdracht komt te staan. Zo kun je controleren of er wel genoeg geld op je bankrekening staat om die afdracht te doen. De meest startende ondernemers krijgen tegenwoordig van de Belastingdienst bericht dat ze per kwartaal btw moeten afdragen. Kies hiervoor in de software, dan zit je altijd goed. Geeft de Belastingdienst straks een andere termijn aan voor de btw-afdracht, dan is dat niet erg. Wil je vergelijken of je prognoses kloppen met de werkelijkheid, pas dan naderhand de btw-termijn in je plan aan en het programma rekent alles automatisch door.
 
Ik wil een investering toevoegen, maar hij komt niet voor in het menu bij rubriek?
Je kunt dan zelf een nieuwe rubriek aanmaken. Klik op de schuifbalk rechts in het menu. Onderaan zie je staan Bewerken. Klik daarop en er verschijnt een scherm "Invoerlijst investeringen bewerken". Klik hier ook rechts op de schuifbalk, zodat je helemaal onderaan in het schermpje komt. De cursor knippert achter “voorraad”. Klik op enter en voeg de rubriek toe die volgens jou ontbreekt. Zie ook de uitleg onder "help".
 
Wanneer moet mijn bedrijfsplan klaar zijn?
Het is het beste als je bedrijfsplan klaar is voor de start bedrijf. Veel mensen beginnen een bedrijf zonder een ondernemersplan te maken. Na een tijdje willen ze toch graag hun doel bepalen. Dan is het verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen. Zoals het spreekwoord zegt, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Vragen? Neem contact op met een medewerker van JouwOnderneming.