Ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie

Ontbijten in de ochtend, lunchen in de middag en avondeten in de avond. Iedere dag eet je verschillende voedselproducten. Je koopt ze eenvoudig in de supermarkt en geniet thuis van heerlijke tussendoortjes of maaltijden. Voordat de producten in de schappen belanden, hebben ze er al een hele reis opzitten. Het geheel van economische activiteiten waarbij voedingsmiddelen geproduceerd worden, noemen we de voedingsmiddelenindustrie. Benieuwd naar ontwikkelingen in de voedingsmiddelenbranche?

Duurzaamheid staat centraal

Consumenten zijn zich steeds bewuster van de ecologische voetafdruk die ze achterlaten door het voedsel dat ze dagelijks consumeren. Daarom stelt men steeds hogere eisen aan producten in de supermarkt. Transparantie en duurzaamheid zijn tegenwoordig de norm. Consumenten willen op de hoogte gesteld worden van de impact die bepaalde producten hebben op het milieu. Om deze reden groeit het aantal duurzaamheidskeurmerken. Ook vindt men het welzijn van dieren steeds belangrijker. Consumenten kopen dan ook vaker biologische producten om het dierenwelzijn te verbeteren. Ook hier zijn keurmerken voor zoals ‘Beter Leven’.

Minder plastic

Iets wat aansluit bij het duurzaamheidsthema, is het reduceren van plastic in de voedingsmiddelenindustrie. Vanuit consumenten is er een groeiende weerstand tegen plastic verpakkingen. Het verpakken van producten met plastic is namelijk niet goed voor het milieu. Consumenten dringen dan ook steeds meer aan op het verminderen van plastic in de voedingsmiddelenindustrie. 

Technologie in de voedingsmiddelenindustrie

Technologische innovaties volgen elkaar steeds sneller op. Hiervan profiteert de voedingsmiddelenindustrie, zowel op het gebied van productie als distributie. Zo maken nieuwe technologieën het mogelijk om de traceability van producten te verhogen. Hierdoor is er meer transparantie over de herkomst van producten. Ook maakt technologie het mogelijk om efficiënter circulair te ondernemen. Voor het tegengaan van verspilling en het faciliteren van reststromen zijn tegenwoordig minder middelen nodig. Daarnaast zorgen nieuwe technologieën ervoor dat productiemiddelen verbeterd worden. Zo is het gebruik van een drukverhoger tegenwoordig steeds eenvoudiger. Een nodig? Kijk dan op de website van Post Parts.

Thuisbezorging van boodschappen

Sinds een aantal jaren is het heel gewoon om online boodschappen te doen. Via de website van de lokale supermarkt bestel je eenvoudig de voedselproducten die jij nodig hebt voor het avondeten. Op deze manier hoef je het huis niet te verlaten. De boodschappen worden immers bij jou thuisbezorgd. Steeds meer consumenten maken gebruik van de optie om boodschappen thuis te laten bezorgen. Er wordt dan ook gesproken van het ontstaan van een nieuw kanaal in de keten van supermarkten. 

Geef een reactie