Tips voor beginnende ondernemers

Ben jij je baas al een tijdje zat? Of wil jij gewoon meer vrijheid in je werk? Misschien heb je er dan al eens over na gedacht om voor jezelf te beginnen. Op internet lees je er veel over en het lijkt wel alsof iedereen voor zichzelf begint. Maar ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten waar je aan moet denken. Deze blog is bedoeld om je op weg te helpen en overzicht te creëren van de belangrijkste dingen waar je aan moet denken voor jij je onderneming begint!

Blijf jezelf

Als je met je eigen bedrijf begint, ben je waarschijnlijk zeer gemotiveerd. De zaak gaat voor alles en het liefste ben je er 24/7 mee bezig. Maar pas hier voor op. Misschien lijkt dit op korte termijn een goede oplossing, je bedrijf groeit immers snel. Het is alleen niet vol te houden en op een gegeven moment zal je tegen jezelf aan lopen. Een burn-out komt niet voor niets zoveel voor. Bovendien is bijvoorbeeld blijven sporten erg belangrijk om gezond te blijven en als jij straks ziek op bed ligt, kan je bedrijf ook niet verder groeien. Vergeet ook de mensen om je heen niet, iedereen snapt als je het een keer druk hebt op werk maar als jij standaard alle afspraken met je partner of vrienden afzegt, wordt niemand daar gelukkig van.

Bereikbaarheid

Misschien denk je wel: heel fijn om vanaf thuis te werken, nooit meer gezeik van collega’s aan m’n hoofd! Als je als zzp’er gaat beginnen klopt het inderdaad dat je geen collega’s hebt, maar vergeet niet dat je alsnog goed contact moet houden. Als jij niet op zoek gaat naar klanten of ze je niet goed kunnen bereiken, zullen ze naar iemand anders gaan. Zorg er daarom voor dat je altijd goed bereikbaar bent. Koop bijvoorbeeld een degelijke telefoon zoals een motorola telefoon. Vraag daarnaast een gepersonaliseerd emailadres aan voor je bedrijf, dit staat een stuk professioneler dan als jij je ‘grappige’ persoonlijke email adres gebruikt voor zakelijk contact.

Denk aan je doelen

Met wel idee heb jij je bedrijf opgestart? Blijf hieraan vast houden, want dit is wat jou energie geeft. Soms kan het ook even tegenzitten, maar als jij je doel voor ogen blijft houden kom je hier vanzelf weer bovenop! Zit iets anders je doelen in de weg? Probeer dit dan meteen op te lossen. Een belangrijke oplossing, die zeker beginnende ondernemers vaak nog wel vergeten, is om dingen uit te besteden. Je kan nou eenmaal niet goed zijn in alles, dus accepteer alle hulp die je op weg naar jouw droombedrijf kan krijgen!

Geef een reactie