Betere samenwerking in jouw onderneming

Het runnen van een eigen bedrijf kan zeer ingewikkeld zijn. Waarschijnlijk ben je ooit je onderneming begonnen vanuit een passie voor een specifieke service of product. Tegelijkertijd komt er bij het runnen van een bedrijf natuurlijk nog veel meer kijken. Zo zul je bijvoorbeeld sales en marketing moeten integreren, administratie moeten doen en natuurlijk ook je werknemers managen. Vooral dit laatste is ontzettend belangrijk voor een goed lopend bedrijf. De meeste mensen besteden zo’n veertig uur per week op hun werk wat dus het grootste gedeelte van de dag is. Het is dus ontzettend belangrijk dat werknemers het naar hun zin hebben op werk. In dit artikel bespreken we hoe je de samenwerking in je bedrijf kunt verbeteren.

Gezamenlijke organisatie van het kantoor

Wanneer je met zijn allen samenwerkt op een kantoor zijn er naast het werk dat gedaan moet worden natuurlijk ook nog ander neventaken zoals het netjes houden van het kantoor. Een paar jaar geleden werkte ik bij een middelgroot bedrijf waar we dagelijks samen lunch hadden. Alhoewel het lunchen een zeer effectieve manier was om een groepsverband op te bouwen moest er na de lunch natuurlijk schoongemaakt worden. En aan het einde van de dag moest het vuilnis buitengezet worden. In het begin waren het altijd dezelfde personen die deze taken op zich namen en dit zorgde uiteindelijk voor irritaties. Uiteindelijk besloten we dus een systeem in te schakelen om dit op te lossen. Een puincontainer huren hielp ook aangezien het afval verplaatsen nu minder vaak gedaan hoefde te worden.

Wekelijkse borrels

Een andere uitstekede manier om betere samenwerking binnen je onderneming te inspireren is een wekelijkse borrels. Nederlandse bedrijven gebruiken dit idee zo vaak dat er zelfs een naam voor is nu, de vrijmibo of vrijdagmiddag borrel. Dit is een uitstekend moment voor zowel werknemers als werkgevers om even bij elkaar te komen en buiten al het zakelijk werk een biertje of wijntje met elkaar te drinken. Wanneer werknemers op deze manier kletsen en elkaar beter leren kennen zullen ze ook tijdens het werk beter met elkaar om gaan.

Bedrijfsuitje

Net als tijdens een borrel zullen werknemers ook beter samenwerken na een gezamenlijk bedrijfsuitje. Er zijn vele verschillende leuke opties voor een bedrijfsuitje. Je kunt simpelweg met het bedrijf gaan dineren maar ook sportieve activiteiten zoals paintball gaan doen. Een bedrijfsuitje kan specifiek het doel hebben om samenwerking te verbeteren maar het kan ook simpelweg als doelen hebben om allemaal samen even te relaxen.

Geef een reactie