Wat er nu van ondernemers wordt gevraagd

Voor iedereen zijn het op het moment rare tijden. Zo is het voor ondernemers een behoorlijk chaotische periode. Waar de ene onderneming de verkoop tot honderd procent ziet dalen, draaien sommigen bedrijven nu juist op volle toeren om de vraag aan te kunnen. Gelukkig kan bij veel bedrijven nog vanuit huis gewerkt worden, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Soms kan het werk alleen op locatie uitgevoerd worden en ook zijn er ondernemers die op dit moment gewoon geen werk kunnen aanbieden, omdat er geen vraag meer is. Ook zijn er ondernemers die hun medewerkers niet door kunnen laten werken vanwege besmettingsgevaar met het coronavirus en bij wie thuiswerken onmogelijk is. Dat geldt voor zogenoemde contactberoepen zoals eet- en drinkgelegenheden en sportclubs. Ook kappers en nagelstudio’s hebben moeten sluiten. Bloementelers moeten nu een groot deel van hun prachtige oogst in de kliko gooien. Dat zijn moeilijke dingen om aan te zien.

Branches die nog volop draaien

Daar tegenover staan de bedrijven waar het nu volop aanpoten is, zoals in de transport. De distributie van goederen is nu van essentieel belang. Bijvoorbeeld voor de aanvoer van medicijnen en hulpmiddelen in de zorgsector, daarnaast moeten de supermarkten gevuld blijven en bestellen mensen nu massaal producten voor klussen en ontspanning in huis. Daarom heeft de overheid al snel de regels versoepeld voor de bevoorrading van supermarkten en apotheken. De werktijdslimieten zijn voor deze transportketens versoepeld, zodat er langer doorgewerkt kan worden. Er zijn dan ook nog genoeg transport vacatures te vervullen, wat een goede zaak is omdat er genoeg mensen zijn die werk zoeken en graag ook willen helpen op de plekken waar dat nu zo nodig is. Een baan in de transport sluit daar perfect op aan.

Realistisch en hoopvol

Gelukkig heeft de overheid geld vrijgemaakt en regelingen getroffen om ondernemers te helpen in deze woelige tijden. Wel komt het er nu op aan of bedrijven snel genoeg geholpen zullen worden. We weten natuurlijk ook niet hoe lang de crisis zal voortduren. Ook niet of alles weer snel gaat lopen, zodra het verloop van de besmettingen en de grote druk op IC’s geweken zijn. Zonder de hoop te verliezen, moeten we wel realistisch zijn en er rekening mee houden dat de gevolgen nog jarenlang te merken zullen zijn in de economie. Voor veel ondernemers zijn het dus onzekere tijden. Maar velen worden er ook erg creatief van. Ze gaan andere producten ontwikkelen om te kunnen voldoen aan de vraag die er nog wel is, gaan hun diensten online aanbieden en er zijn restaurants die zijn gaan thuisbezorgen. Maar dit soort dingen zijn natuurlijk niet voor iedereen mogelijk. Daarbij komt dat de grote bedrijven vaak nog wel reserves hebben waarmee ze even vooruit kunnen, maar deze ruimte hebben de midden- en kleinbedrijven over het algemeen minder tot niet. Dat geeft aan hoezeer ondernemers nu afhankelijk zijn van de reactiesnelheid van de overheid. Ik heb er wel vertrouwen in dat ze dit zo goed mogelijk doen en dit zullen continueren. Het is belangrijk dat we naast realistisch ook hoopvol blijven. Er wordt nu een beroep gedaan op onze incassatievermogen, flexibiliteit en inventiviteit. Daarnaast is het belangrijk dat we elkaar helpen waar dat kan.

Geef een reactie