Zelf een schutting in de tuin plaatsen? Bereid je dan goed voor

Een tuinafscheiding of schutting is niet alleen belangrijk wegens privacy en veiligheidsredenen. Het geeft een tuin ook sfeer en is haast net zo belangrijk als het groen wat je plant. Een tuinschutting kun je met het juiste gereedschap en een duidelijk stappenplan gemakkelijk zelf maken. Er zijn tal van mogelijkheden: een schutting van hout, beton of een bakstenen muur. De mogelijkheden zijn eindeloos. Met deze tips weet je precies hoe je je moet voorbereiden op het bouwen van je eigen schutting.

Het doel van de schutting

Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarom je een schutting wilt plaatsen. Is het doel het creëren van privacy? Afscherming in verband met huisdieren en/of kleine kinderen? Bescherming tegen de wind? Of misschien wil je graag een schutting omdat je het gewoon mooi vind passen bij het tuinontwerp. Wat je reden ook is, het is goed om je van tevoren goed in te lezen in de verschillende stijlen en materialen waarmee je een schutting kunt bouwen. Wil je een klassieke houten schutting plaatsen? Dan kun je kiezen voor een mooie houtsoort, zoals bijvoorbeeld douglas hout. Vangt jouw tuin veel wind en is de schutting bedoelt om uit de wind te kunnen zitten? Zorg voor extra stevigheid door voldoende lamellen en tussenliggers te plaatsen.

Horizontaal of verticaal?

Het mooie van zelf een houten schutting bouwen is dat je helemaal vrij bent in het ontwerp ervan. Je kunt ervoor kiezen om de planken horizontaal te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je minder hout nodig hebt om een stevige constructie te maken. Een nadeel is echter dat kinderen er makkelijker overheen kunnen klimmen (mocht je kinderen hebben die graag klimmen en klauteren). Je kunt er ook voor kiezen om de planken verticaal te plaatsen. Niet alleen is het er overheen klimmen een flinke opgave voor kinderen, een schutting met verticale planken laat je tuin optisch groter lijken.

Houd rekening met buren, de gemeente en lichtinval

Informeer van tevoren goed wat voor soort schutting je mag plaatsen. Er zijn namelijk gemeentelijke richtlijnen voor de hoogte van een tuinschutting. Zo weet je zeker dat je de schutting niet te hoog of te laag bouwt. Ook is het goed voor de relatie met je buren om hen vooraf in te lichten over je plannen. Helemaal als je tuin aan die van je buren grenst. Zij zullen tenslotte tegen de andere kant van de schutting aan moeten kijken vanaf hun tuin. Even checken of zij net zo enthousiast over jouw plannen zijn als jij dat bent. Verder is het handig om rekening te houden met de lichtinval in de tuin. Wat gebeurt er met het licht dat in de tuin komt als jij een schutting plaatst? Dit kan nadelig zijn voor planten in jouw tuin die voldoende zonlicht nodig hebben.

Geef een antwoord